Editor de Bunuri

COMUNICAT DE PRESĂ Rezultate financiare preliminare 2017: Transelectrica anunţă un profit de 26 de milioane de lei

Transelectrica a prezentat vineri, 16 februarie 2018, rezultatele financiare preliminare aferente anului 2017, în cadrul unei întâlniri cu analiştii financiari şi cu investitorii. Compania raportează un profit preliminar de circa 26 de milioane de lei, în scădere cu aproximativ 90% faţă de anul 2016. Rezultate sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, situaţie determinată atât de scăderea profitului din activităţile cu profit permis (pe fondul reducerii tarifului de transport cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), cât mai ales de înregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activităţilor derulate în baza unui model de reglementare profit zero.

„Pentru Transelectrica a început perioada de pay-back pentru randamentele realizate mai mult decât cele reglementate. Scăderile de tarif sunt rezultatele unor acţiuni sau decizii luate în anii anteriori, iar faptul că această companie a realizat atunci randamente mai mari decât cele reglementate ne expune la un risc mai mare. Trebuie să se înţeleagă foarte clar că Transelectrica este o companie de utilităţi strategică şi care trebuie să aibă un comportament PREDICTIBIL şi SUSTENABIL pe termen mediu şi lung. Ceea ce ne propunem în continuare să facem este să dirijăm Transelectrica spre acest tip de comportament", a explicat Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica, la întâlnirea cu analiştii.

Pe segmentul operaţiunilor cu profit permis: evoluţia negativă EBITDA a fost influenţată în principal de scăderea tarifului de transport cu 10%  pe fondul  înregistrării unor  ajustări de depreciere a unor creanţe şi de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe piaţa angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport.

Pe segmentul operatiunilor cu profit zero: rezultatul negativ de -79 mil lei faţă de profitul de +88 milioane lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia negativă din 2017 este determinată de scăderea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem cu circa 12% şi de creşterea semnificativă a preţurilor pe piaţa serviciilor de sistem de unde Compania procură cea mai mare parte din necesarul de servicii tehnologice pentru funcţionarea sigură a Sistemului Electroenergetic Naţional.

În ceea priveşte indicatorii operaţionali, consumul extras din reţea a înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, producţia şi exportul înregistrând scăderi.

 

U.M.

2017 prelim

2016

 

Financiar

 

 

 

 

%

ACTIVITATI CU PROFIT PERMIS

 

 

 

 

 

Cantitate tarifata

[TWh]

54,75

53,52

1,23

 ▲ 2%

Venituri totale

[mil lei]

1.173

1.260

(87)

 ▼ 7%

Tarif mediu transport (realizat)

[mil lei]

17,73

19,74

(2,01)

  ▼10%

Venituri din transport

[mil lei]

1.055

1.146

(91)

 ▼ 8%

EBITDA

[mil lei]

458

587

(129)

  ▼22%

Amortizare

[mil lei]

312

323

(11)

▼4%

EBIT

[mil lei]

146

264

(118)

  ▼45%

ACTIVITATI PROFIT ZERO

 

 

 

 

 

EBIT

 

(79)

88

(167)

   n/a

TOATE ACTIVITATILE (CU PROFIT PERMIS SI PROFIT ZERO)

 

 

 

 

 

EBIT

[mil lei]

67

352

(284)

▼81%

Profit net

[mil lei]

26

272

(246)

▼90%

 

 

 

 

 

 

Operational

 

 

 

 

 

Consum

TWh

56,9

55,64

1,3

   ▲2,3%

Productie

TWh

59,8

60,66

(0,9)

   ▼1,4%

Export

TWh

  6,1

  7,3

(1,2)

   ▼16%

 

Directoratul Transelectrica a anunţat la întâlnirea cu analiştii financiari şi investitorii demararea unui proces de reorganizare bazat pe o strategie orientată spre investiţii, care să transforme compania într-una sustenabilă şi predictibilă.

Este clar că în acest moment Compania are nevoie de o REDEFINIRE, are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Anul trecut, am realizat o serie de analize şi am schimbat proceduri, pentru a demara o restructurare a Companiei, pentru a o putea readuce pe PANTA NORMALĂ DE FUNCŢIONARE. Însă a susţine acest proces de reorganizare şi eficientizare în acelaşi timp cu angajamentul de a ne îndeplini obligaţiile transmise la începutul perioadei de reglementare este o misiune foarte dificilă. Până acum, am reuşit să obţinem şi rezultate pozitive şi am avut şi sprijinul Guvernului, care a înţeles că este nevoie de o redefinire fundamentală. Am promovat în toamna anului trecut trei Hotărâri de Guvern de exproprieri, pentru proiecte majore. Acest lucru a făcut posibilă obţinerea grantului de 27 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru construirea liniei de înaltă tensiune Cernavodă-Stâlpu, un grant similar cu BRUA, din aceleaşi fonduri şi după acelaşi model. Mai mult, suntem în negocieri cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a accesa fonduri pe POIM pentru construirea liniei Smârdan-Gutinaş. Pentru a accelera proiectele noastre de interes comun - avem şase astfel de proiecte pe lista CE - suntem în negocieri la Ministerul Energiei pentru o lege similară legii BRUA", a mai declarat Corina Popescu, Director General Executiv.

În ceea ce priveşte proiectele majore de investiţii ale Companiei, Directorul General Executiv al Transelectrica a anunţat că s-a început recepţia liniei Reşiţa-Pancevo, urmând ca spre sfârşitul anului 2018 aceasta să fie funcţională şi comercial. Tot până la sfârşitul anului, Transelectrica îşi propune să implementeze şi noul sistem SCADA, pentru care a fost demarată licitaţia în decembrie 2017.

Este vital pentru Transelectrica să dezvolte o VIZIUNE ORIENTATĂ SPRE INVESTIŢII, să îmbunătăţim substanţial cunatumul investiţiilor şi ne canalizăm toate eforturile pe această direcţie. De asemenea, ne vom concentra pe un proces serios şi fundamental de reorganizare. Este nevoie de o structură mai flexibilă şi mai eficientă. Am început un plan de restructurare, reorganizare – în primul rând prin responsabilizarea managementului la toate nivelurile în companie", a subliniat Corina Popescu, Director General Executiv Transelectrica.

În cursul anului 2017, au fost semnate contracte noi de investiţii în valoare de 252 de milioane de lei, cheltuielile de investiţii s-au ridicat la suma de 179 de milioane de lei, iar valoarea activelor imobilizate noi a fost de 205 milioane de lei.

Rezultatele financiare preliminare, raportul preliminar şi prezentarea pot fi consultate pe pagina de internet a Transelectrica, la secţiunea „Relaţii cu Investitorii", subsecţiunea „Raportare periodică".

 

Biroul Reprezentare, Relaţii Publice şi Relaţii cu Mass Media

 


Editor de Bunuri

#hide the portlet