Editor de Bunuri

Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului "Crossbow" in care Transelectrica este partenera impreuna cu Centrul Roman al Energiei

Proiectul "CROSSBOW" – "CROSS BOrder management of variable renewable energies and storage units enabling a transnational Wholesale market" a fost selectat în vederea finanţării de către Comisia Europeana în cadrul Programului Orizont 2020, parte a tematicii H2020-LCE-2016-2017 (COMPETITIVE LOW-CARBON ENERGY), topic LCE-04-2017- Demonstrarea integrării sistemului cu tehnologii de reţea inteligentă de transport și tehnologii de stocare, cu o creștere a ponderii energiilor regenerabile).

Compania Transelectrica S.A. este parteneră în acest proiect cu Centrul Român al Energiei, în coordonarea Grupului Spaniol ETRA Investigation Y Desarrollo SA, alaturi de 8 Operatori de Transport si de Sistem (OTS) din Europa Centrala si de Sud-Est: ADMIE (GR), ESO (BG), EMS (RS), NOS BiH (BA), HOPS (HR), ELES (SI), CGES (ME), MEPSO (MK) şi alti parteneri într-un consortiu de 24 organizatii profesionale in domeniul energiei şi telecomunicaţiilor din 13 ţări europene.

In calitate de Operator de Transport si Sistem din Romania, Transelectrica va permite accesul la date relevante pentru proiect, va asigura capacitatile tehnologice pentru teste si validari pe teren si va oferi, de asemenea, expertiza in domeniul energetic.

Costul eligibil estimat ale actiunilor propuse pentru cei 24 de parteneri este in valoare de 22.093.478,75 euro, iar valoarea maxima a subventiei este 17.287.742,88 euro.

Costul asumat de Transelectrica este in valoare de 498.250 euro, iar valoarea subventiei este de 400.969 euro.

Rezultatele proiectului CROSSBOW vor fi evaluate în decurs de 18 luni de către unul dintre Coordonatorii Regionali de Siguranta (RSC) europeni și 8 OTS din Europa de Sud-Est (SEE), grupate astfel încât să formeze grupuri care vor valida fiecare dintre rezultatele proiectului în cel puțin trei țări diferite, demonstrând în toate cazurile modul în care CROSSBOW abordează Provocările regionale cu care se confruntă acești OTS.


Editor de Bunuri

#hide the portlet