Editor de Bunuri

Anunt privind a doua etapa de consultare in cadrul proiectului TERRE (Trans European Replacement Reserve)

Articolul 19 (Article 19 European platform for the exchange of balancing energy from replacement reserves) din „Guideline on Electricity Balancing" stabileste termenul de doi ani de la intrarea Codului de Echilibrare in vigoare pentru folosirea la nivel european a rezervelor de inlocuire (Replacement Reserves) intr-o piata comuna.

Pentru respectarea prevederilor din GL EB, care a intrat in vigoare pe 18 decembrie 2017, la nivel ENTSO-E se află în plină deșfășurare și dezvoltare proiectul pilot TERRE care a fost aprobat de ENTSO-E si declarat proiect initial.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a realiza şi de a opera o platformă capabilă să adune ofertele pentru rezerva de înlocuire (RR) transmise de OTS-urile participante și sa faca o alocare optimizată a RR necesară acoperirii necesarului de energie de echilibrare ale fiecarui OTS.

            In proiect sunt implicate 6 OTS-uri cu statut de membru: RTE (Franta), Terna (Italia), REN (Portugalia), RED (Spania), Swissegrid (Elvetia), National Grid (Marea Britanie) si

            4 OTS-uri cu statut de observator in prezent: PSE (Polonia), Transelectrica (Romania), CEPS (Cehia), MAVIR (Ungaria).

            RR este singura rezerva care se va tranzactionata insularizat pe diverse zone europene, intre OTS-urile care folosesc RR in prezent, OTS-uri intre care se numara si CNTEE Transelectrica SA.

Proiectul TERRE are doua scopuri principale:

1. Design-ul unei platforme informatice (LIBRA) pentru tranzactii de tip OTS-OTS;

2. Armonizarea regulilor locale ale OTS-urilor, respectiv pentru producatori.

Modul de functionare al platformei LIBRA:

Tip de activare: Programat (necesar de energie de echilibrare cunoscut cu cel putin 50 min. inainte de ora de livrare);

Produs: Timp de incarcare max. 30 min., perioada totala de livrare 15 min. – 1 ora;

Oferte producatori: Divizibile si/sau bloc, Rezolutie: 15 min.;

Necesar energie de echilibrare al OTS: Elastic (oferte cantitate – pret, pret de inchidere la intersectia curbelor de vanzare – cumparare), inelastic (cantitate necesara);

Disponibilitate schimburi intre OTS-uri: pe baza ATC, este folosit si countertrading-ul cand este necesar;

Decontare: OTS – OTS urmata de decontare interna OTS – PPE/PRE.

Platforma este proiectata pentru a permite procesarea datelor din 50 de tari, rulare a 500,000 de oferte vanzare, oferte de cumparare, 15 minute rezolutie, iar altgoritmul ruleaza si afiseaza rezultatele in mai putin de 3 minute.

Proiectul a trecut deja prin doua etape de consultare publica. Documentele elaborate pentru cele doua faze de consultare continand detalii despre proiectul TERRE cat si opiniile si comentariile partilor interesate privind acest proiect se gasesc pe pagina ENTSO-E: https://consultations.entsoe.eu/markets/public-consultation-document-for-the-design-of-the/.

        Pentru clarificări suplimentare așteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa de email: adriana.terente@transelectrica.ro.


Editor de Bunuri

#hide the portlet